IX Congrés de la CCEPC: programa, inscripcions i normativa per a la presentació de textos  
Imprimeix

Targetó congrésPresentem el programa definitiu del IX Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, que tindrà lloc els dies 21 i 22 de febrer de 2014 a l’Antiga Biblioteca de la Universitat de Cervera entorn del tema “Després de les Noves Plantes: canvis i continuïtats a les terres de parla catalana”.

Emmarcat en els actes del tricentenari dels fets de 1714, el congrés vol promoure i posar en comú la recerca feta des de la perspectiva del món local sobre el que va significar la ruptura de les Noves Plantes allà on van ser aplicades, i sobre la transcendència de les transformacions polítiques, econòmiques,socials i culturals que van viure i protagonitzar al llarg del segle XVIII les successives generacions de persones que habitaren el conjunt dels territoris de parla catalana.

Juntament amb el programa oferim la normativa per a la presentació de textos —que es podrà fer fins al dia 10 de gener— i la butlleta d’inscripció al congrés, descarregable en format PDF.

S’han previst quatre àmbits d’estudi:
  1. Sistema polític i elits locals: règim municipal, hisendes locals i fiscalitat
  2. Una economia en transformació: especialitzacions productives, xarxes comercials i dinàmiques gremials
  3. Transformacions socials i conflictivitat: mobilitat social, xarxes de relació familiar i espais de sociabilitat
  4. Cultura popular i renovació de les idees: llengua, ensenyament, producció científica i literària

Programa del divendres, 21 de febrer

—9.30 h: Recepció d’inscrits i lliurament de material.
—10.00 h: Parlaments d’inauguració.
—10.15 h: Conferència inaugural. “Els Decrets de Nova Planta: lleis de Castella o experiment absolutista?” a càrrec d’Agustí Alcoberro (Universitat de Barcelona/Museu d’Història de Catalunya).
—11.00 h: Ponència de l’Àmbit 1. Llorenç Ferrer (Universitat de Barcelona). “Pagar les guerres. Una carga fiscal sobre els ajuntaments catalans en el segle XVIII”.
—11.45 h: Pausa-cafè.
—12.15 h: Ponència de l’Àmbit 1. M. Carme Irles (Universitat d’Alacant). “Les elits polítiques valencianes després de la Nova Planta: continuïtat o canvi?”
—13 h: Relatoria de les comunicacions de l’Àmbit 1. Max Turull (Universitat de Barcelona).
—16.00 h: Ponència de l’Àmbit 2. Patrici Pojada (Universitat de Perpinyà): “Comerç i xarxes comercials transpirinenques: quina evolució al segle XVIII?”
—16.45 h: Ponència de l’Àmbit 2. Jaume Dantí (Universitat de Barcelona). “L’articulació econòmica del territori a Catalunya després de la Nova Planta”.
—17.30 h: Relatoria de les comunicacions del l’Àmbits 2 i 3. Antoni Jordà (Universitat Rovira i Virgili).
—18.30 h: Conferència. Miquel Àngel Casasnovas (Institut Menorquí d’Estudis). “De la revolta austriacista a súbdits de sa Majestat Britànica: el cas de Menorca”.
—22.00 h: Espectacle històricomusical, Catalunya en temps de guerra. 1705-1714, a càrrec del grup Organistrum. Paranimf de la Universitat.

Programa del dissabte, 22 de febrer

—10 h: Ponència Àmbit 3. Mercè Renom i Pulit (Universitat Autònoma de Barcelona). “Aproximació als conflictes socials entorn del mercat alimentari a la Catalunya setcentista”.
—10.45 h: Ponència Àmbit 3. Biel Jover Avellà (Universitat de Girona). “Algunes reflexions entorn del mercat de treball a l’illa de Mallorca durant la primera meitat del segle XVIII”.
—11.30 h: Pausa-cafè.
—12 h: Ponència de l’Àmbit 4. Joaquim M. Puigvert (Universitat de Girona). “La cultura científica, tècnica i professional a la Catalunya setcentista. Una mirada des de la història social”.
—12.45 h: Relatoria de les comunicacions de l’Àmbit 4. Maria Garganté (Universitat Pompeu Fabra).
—15.30 h: Visita guiada al recinte històric de Cervera.
—17.30 h: Taula rodona organitzada amb la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, “La llengua als diversos territoris després de les Noves Plantes”. Vicent Escartí (Universitat de València), Joan Lluís Marfany (Universitat de Liverpool), Joan Miralles (Universitat de les Illes Balears – Institut d’Estudis Catalans), Josep M. Nadal (Universitat de Girona – Institut d’Estudis Catalans), que també serà moderador de la taula.
—19.00 h: Conclusions i cloenda.

Normes per a la presentació d’originals

Els treballs es presentaran per escrit i també en suport digital, en Word 97 o versions superiors, seguint les indicacions següents:

1. El títol del treball anirà centrat i en majúscules.
2. A continuació, el nom complet del/els autor/s, universitat i/o el centre d’estudis a què pertany, en línia a banda, alineats a l’esquerra, sense tabulacions.
3. Els treballs no podran depassar en cap cas els 30.000 caràcters amb espais.
4. La lletra serà la Times New Roman. El cos del text serà de 12 punts i l’interlineat d’un espai i mig, sense tabulacions.
5. Si el text conté diferents apartats, caldrà separar-los del primer paràgraf següent amb un espai.
6. L’organització dels epígrafs seguirà la següent arquitectura de nivells:

1. Versaletes i negreta
1.2. Versaletes sense negreta
1.2.1. Redona i negreta
1.2.1.1. Redona sense negreta

7. En el cos del text, s’evitarà l’ús de la negreta. Per ressaltar les funcions metalingüístiques o les particularitats s’utilitzarà la cursiva.
8. Les citacions, segons la seua llargària, es podran incloure en el cos del text entre cometes o en paràgraf a banda. En aquest darrer cas, el paràgraf anirà separat del cos del text per una línia en blanc al començament i una altra al final, s’utilitzarà un cos de lletra de 10 punts i una tabulació de 2,5 cm respecte del marge, sense entrada de paràgraf, i anirà sense cometes.
9. Les xifres romanes corresponents a segles, volums, plecs, etc., excepte les dates, aniran en versaletes.
10. Les sigles corresponents a obres citades aniran en redona.
11. Les referències bibliogràfiques a peu de pàgina seguiran el model de l’Institut d’Estudis Catalans (vegeu/descarregueu a sota el PDF referent a notes al peu de pàgina).
12. La llista d’obres bibliogràfiques utilitzarà també el model de l’Institut d’Estudis Catalans (vegeu/descarregueu a sota el PDF referent a bibliografia).

Material adjunt

Butlleta d’inscripció
Tríptic-programa
Normativa sobre notes a peu de pàgina
Normativa sobre bibliografia

Comitè científic organitzador
Agustí Alcoberro (MHC), Ramon Arnabat (URV), Miquel Àngel Casasnovas (IME), Roberto Fernández Díaz (UdL), Llorenç Ferrer (UB), Narcís Figueras (UOC), Oscar Jané (UAB), M. Carme Jiménez (IRMU), Montserrat Jiménez Sureda (UAB), Josep M. Llobet (UNED - Cervera), Carmen Pérez Aparicio (UV), Joaquim M. Puigvert (UdG), Mercè Renom (TIG, UB i CECBLL), Francesc Romero (IEI), Josep Santesmases (CCEPC), Jaume Sobrequès (CHCC), Josep M. Torras Ribé (UB), Enric Vicedo (UdL), Francesc Viso (CCEPC).

Institucions organitzadores
Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner, Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs, Paeria de Cervera.

Institucions que hi donen suport
Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, Diputació de Girona, Diputació de Tarragona, Institut d’Estudis Catalans, Fundació Mútua Catalana, Centre d’Història Contemporània de Catalunya.
Publicat a Notícies | 22 desembre 2013
  Amb el suport de
Institut Ramon Muntaner Institut d'Estudis Catalans Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Diputació de Girona Diputació de Lleida Diputació de Tarragona Fundació Mútua Catalana

Aquest lloc envia galetes (cookies) al vostre navegador per recollir estadístiques d'ús i funcionar correctament. Si hi continueu navegant considerem que ho accepteu. Accepto | Més informació