Nou número de ‘Frontissa’, publicació semestral de la CCEPC 
Imprimeix

Acaba d’aparèixer el número 29 de Frontissa, la publicació semestral de la Coordinadora, corresponent al mes de juny de 2015. La podeu descarregar des d’aquest enllaç, i també, juntament amb els números anteriors, des del botó corresponent de la barra lateral esquerra, sota l’epígraf “Publicacions”.

frontissa núm. 29
Una “postal” dels temps inicials del turisme a la Menorca dels últims anys seixanta o primers setanta, obra de Josep Miquel Vidal Hernández.
La revista s’obre amb l’editorial, titulada “Les nostres pròpies històries”, on es glossa l’article que dedica a la història local el catedràtic d’història Josep M. Solé i Sabaté, de la UAB, a la secció “Des de la universitat”. Solé i Sabaté reivindica el paper que ha tingut aquesta especialitat en la recuperació dels aspectes substancials de la història de Catalunya del segle XX. La història local, explica l’autor, va ser menystinguda i mal compresa durant molts anys, però avui ja és àmpliament reconeguda.

La secció “Una imatge, una història” glossa una postal de Menorca dels anys seixanta o primers setanta, obra del fotògraf Josep Miquel Vidal Hernàndez, que evoca la primera onada de desenvolupament turístic de l’illa. L’apartat dedicat als centres d’estudis està protagonitzat en aquest número pel Centre d’Estudis Comarcals d’Igualda, fundat l’any 1947. L’espai sobre la CCEPC informa sobre la pròxima edició del congrés de la Coordinadora, la desena, que se celebrarà l’octubre del 2016 a la ciutat de Manresa, sobre el tema “Recursos i territori. Perspectiva històrica i nous equilibris”.

A continuació, Assumpta Serra, coordinadora del 1er Congrés del món de la masia, informa sobre aquest esdeveniment, que es va desenvolupar el mes de març passat de la seu de l’Institut d’Estudis Catalans de Barcelona, i que va tenir com a eix temàtic el passat, el present i el futur del territori rural català. L’onzena edició del Recercat, que va tenir lloc a Vilafranca del Penedès el mes de maig, centra la secció dedicada a l’actualitat de l’Institut Ramon Muntaner, mentre que l’activista social i polític Jaume Botey Vallés, un dels fundadors i primer president del Centre d’Estudis de l’Hospitalet, és el protagonista de l’entrevista que ocupa les pàgines centrals de la publicació.

“Centres d’Estudis Comarcals i universitat: primers fruits d’una sinèrgia imprescindible” és el titular de la secció “La finestra”, signada per Josep Vicent Frecina, de la Federació d’Instituts d’Estudis Comarcals. Segueix una àmplia explicació de Jaume Enric Zamora, cap de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona, sobre las formació, la constitució i les tasques d’aquesta entitat, i un article de Jaume Perarnau i Llorens, director del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), sobre l’aportació del sistema territorial del museu a l’estudi, la protecció i la difusió del patrimoni industrial català. La revista es tanca amb l’habitual secció de ressenyes i novetats bibliogràfiques.

Publicat a Notícies | 19 juliol 2015
  Amb el suport de
Institut Ramon Muntaner Institut d'Estudis Catalans Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Diputació de Girona Diputació de Lleida Diputació de Tarragona Fundació Mútua Catalana

Aquest lloc envia galetes (cookies) al vostre navegador per recollir estadístiques d'ús i funcionar correctament. Si hi continueu navegant considerem que ho accepteu. Accepto | Més informació