Projecte “Patrimoni oblidat, memòria literària” 
Imprimeix

El projecte, que té com a objectiu la construcció d’una nova exposició itinerant, ja es troba en el seu tram final. Porta per subtítol “La patrimonialització d’elements oblidats a través de la literatura”.

S’han creat dos grups de treball:
  • Comissariat. Fa el seguiment directe del projecte: potencia i supervisa la recepció de la informació, estructura i defineix els continguts de l’exposició, selecciona els textos i les imatges, i decideix el disseny i l’estructura de l’exposició.
  • Grup assessor. Rep informació puntual del desenvolupament del projecte i està a disposició del grup de comissariat per donar-li suport.

Àmbits en què es preveu estructurar l’exposició
  • Diàleg amb el paisatge. Tant si l’element marca el paisatge o a l’inrevés o bé s’hi integra. Paisatges urbans i naturals viscuts, el “paisatge emocional”.
  • El pes de la història. Petjades de destrucció (pels conflictes). La representació i els símbols del poder (p. e. castells, palaus, etc.), elements commemoratius, jaciments arqueològics, sobretot quan les referències literàries tenen una visió “històrica”.
  • “El clam silenciós de les pedres”. Canvi d’usos. Despoblament. Absència. Silenci. Memòria. Vides aturades.
  • Memòria social. Espais de relació social. Casinos, bars, fàbriques, botigues, etc.
  • Instrumentalització de la ruïna. Creació d’imaginari col·lectiu. Ruïna romàntica. La denúncia. La interpretació simbòlica de la ruïna.


Textos literaris recollits

Actualment s’han recollit i ordenat uns 350 textos corresponents a uns 280 elements o llocs d’uns 170 autors. Tenim encara material per ordenar. Encara falta rebre algunes aportacions compromeses, particularment d’alguns territoris poc treballats (Mallorca, Andorra…).

A primers d’octubre es van començar a seleccionar els textos que s’hauran d’incloure en l’exposició itinerant, a partir dels àmbits esmentats i d’un repartiment territorial més o menys representatiu. Tota la resta de material anirà a la exposició virtual del web corresponent, on es podrà fer cerca per llocs, temes, autors, etc.

Hem rebut de diversos dissenyadors opcions de materials de suport per a l’exposició. Se n’ha fet una primera tria però encara cal concretar alguns aspectes tècnics per triar-ne una.
Publicat a Notícies | 9 novembre 2015
  Amb el suport de
Institut Ramon Muntaner Institut d'Estudis Catalans Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Diputació de Girona Diputació de Lleida Diputació de Tarragona Fundació Mútua Catalana

Aquest lloc envia galetes (cookies) al vostre navegador per recollir estadístiques d'ús i funcionar correctament. Si hi continueu navegant considerem que ho accepteu. Accepto | Més informació