XII Trobada d’Entitats i Associacions Culturals de l’Antiga Diòcesi de Tortosa 
Imprimeix

Trobada a AlcanarLa Biblioteca Pública Trinitari Fabregat d’Alcanar (Montsià) acollirà el dissabte 28 de novembre la XII Trobada d’Entitats i Associacions Culturals de les Comarques de l’Antiga Diòcesi de Tortosa, una àrea geogràfica que abraça les Terres de l’Ebre, el Priorat, la Franja, el Maestrat i els Ports.

Organitzada per l’Associació Cultural Lo Rafal d’Alcanar, l’Institut Ramon Muntaner i la CCEPC, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat, l’Ajuntament d’Alcanar i Òmnium Terres de l’Ebre, la jornada tendrà com a fil temàtic la recerca local i el patrimoni cultural immaterial.

La trobada començarà amb la presentació de la Nit de Santa Llúcia —que enguany es durà a terme a Tortosa l’11 de desembre—, a càrrec de Josep Moragrega, president d’Òmnium Terres de l’Ebre. Seguidament, Pau Vinyes i Roig, historiador i vicepresident del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, parlarà de l’exposició del 50è aniversari de la nevada de Nadal de 1962 a Sant Andreu de Palomar, com a model per treballar el projecte “La gelada del 56”.

La proposta d’aquest projecte d’investigació la presentarà Ferran Grau, historiador i membre del Centre d’Estudis d’Ulldecona. El projecte té com a objectiu treballar de manera coordinada sobre les conseqüències que la gelada del 1956 va tenir a les Terres de l’Ebre i quina és la memòria que encara se’n conserva. Està obert a totes les persones i entitats que hi vulguin participar, de manera que se’n pugui fer una radiografia com més completa millor.

La trobada continuarà amb la presentació de l’Inventari del Patrimoni Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE) i dels projectes que actualment estan duent a terme els centres d’estudis dels territoris de l’antiga diòcesi de Tortosa.

El programa complet és el següent:

09.30 h. - Rebuda dels participants
09.45 h. - Inauguració a càrrec de Ferran Bladé, director dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre; M. Carme Navarro, presidenta del Consell Comarcal del Montsià; Alfons Montserrat, alcalde d’Alcanar; Joaquim Buj, de l’Associació Cultural Lo Rafal, i Josep Santesmases, president de la CCEPC.
10.00 h. - Presentació de la Nit de Santa Llúcia (11 de desembre, Tortosa), a càrrec de Josep Moragrega, president d’Òmnium Terres de l’Ebre.
10.15h. - Els fets naturals, la seva afectació en la vida de la comunitat. L’exposició del 50è aniversari de la nevada de Nadal de 1962 a Sant Andreu de Palomar. Experiències i vivències, a càrrec de Pau Vinyes i Roig, historiador i vicepresident del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias.
11.00h. - Presentació de la proposta de projecte “La gelada del 56”, a càrrec de Ferran Grau.
11.30 h. - Pausa-cafè.
12.00-13.30 h. - IPCITE. Un marc metodològic per a la investigació.
13.30 h. - Presentació de projectes per part dels centres.
14.30 h. - Dinar.
16.00 h. - Visita guiada al nucli antic d’Alcanar.

Més informació i inscripcions: Mercè Roca, a merce@irmu.org o al telèfon 977 40 17 57. Preu del dinar: 15 €.

Tríptic de la trobada
Publicat a Notícies | 18 novembre 2015
  Amb el suport de
Institut Ramon Muntaner Institut d'Estudis Catalans Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Diputació de Girona Diputació de Lleida Diputació de Tarragona Fundació Mútua Catalana

Aquest lloc envia galetes (cookies) al vostre navegador per recollir estadístiques d'ús i funcionar correctament. Si hi continueu navegant considerem que ho accepteu. Accepto | Més informació