L’Espai Cultural Enric Valor, la digitalització de l’Arxiu Arxidiocesà de Tarragona i el patrimoni de Mequinensa, al ‘Frontissa’ núm. 30 
Imprimeix

Triant les olives a la partida de les Roques del terme de Mas de Barberans. La fotografia, presa el 1972 per Alejandro Subirats Lleixà, protagonitza la secció “Una imatge, una història”.
Acaba d’aparèixer el número 30 de Frontissa, la publicació semestral de la Coordinadora, corresponent al mes de desembre de 2015. La podeu descarregar des d’aquest enllaç, i també, juntament amb els números anteriors, des del botó corresponent de la barra lateral esquerra, sota l’epígraf “Publicacions”. Entre els protagonistes d’aquest número hi ha l’Espai Cultural Enric Valor, xarxa impulsada per l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert; l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona i el seu procés de digitalització, i el patrimoni turístic i cultural de Mequinensa.

La revista s’obre amb l’editorial, dedicada a les relacions entre els centres d’estudi i el territori, amb esment especial als centres de Barcelona. La primera secció de les pàgines interiors, “Des de la universitat”, inclou un article de Joan Borja, de la Universitat d’Alacant, sobre l’Espai Cultural Enric Valor, xarxa de centres d’estudis locals impulsada l’any 2012 per l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert. A continuació Pepa Subirats, responsable del Museu de la Pauma de Mas de Barberans i del Centre d’Estudis lo Lliscó, glossa la imatge de 1972 d’una activitat agrícola tradicional, la tria de les olives, que reproduïm al costat d’aquestes línies.

“Coneguem els centres d’estudis” té com a protagonista el Centre d’Estudis de les Garrigues, fundat l’any 2002. L’adaptació d’aquest lloc web de la CCEPC als criteris de transparència i bones pràctiques fixats per la Llei catalana de Transparència, en vigor des de juliol de l’any passat, obre una sèrie de tres articles sobre les activitats de la Coordinadora. Segueix un informe sobre les publicacions de l’Institut d’Estudis Catalans, que juntament amb les seves societats filials va editar un centenar de llibres i revistes científiques durant l’any 2015, i un altre de l’Institut Ramon Muntaner sobre la valorització de la recerca local i de l’associacionisme cultural.

L’espai “L’entrevista” té com a personatge convidat l’investigador i professor Joan Solé Bordes, un dels membres fundadors de l’Institut d’Estudis Penedesencs. El servei cientificotècnics SIBHIL·LA, de la Universitat Autònoma de Barcelona, dedicat a la difusió del patrimoni documental català, ocupa “La finestra” d’aquest número. L’impressionant procés de digitalització que s’ha dut a terme a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona (AHAT) és explicat amb detall a la secció sobre els nostres arxius, a la qual segueix, l’apartat “El museu”, un reportatge sobre el patrimoni turístic i cultural de Mequinensa i el seu complex museístic. La revista es tanca amb les habituals seccions de ressenyes i novetats bibliogràfiques.
Publicat a Notícies | 9 febrer 2016
  Amb el suport de
Institut Ramon Muntaner Institut d'Estudis Catalans Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Diputació de Girona Diputació de Lleida Diputació de Tarragona Fundació Mútua Catalana

Aquest lloc envia galetes (cookies) al vostre navegador per recollir estadístiques d'ús i funcionar correctament. Si hi continueu navegant considerem que ho accepteu. Accepto | Més informació