Comencen els actes del centenari de la Setmana Tràgica 
Imprimeix

El dilluns 6 de juliol, a les set de la tarda, es va fer a l'Ajuntament de Barcelona l'acte institucional de presentació del Centenari de la Setmana Tràgica. Amb un Saló de Cent ple de gom a gom, es va iniciar amb la presentació institucional dels actes commemoratius de la Setmana Tràgica que duran a terme els Grups de Recerca de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona, sota la coordinació de l'Institut Ramon Muntaner i amb la col·laboració de la CCEPC, entre l'estiu de 2009 i l'estiu de 2010.

Seguidament, el Sr. Isidre Molas i Batllori (Barcelona, 1940) va oferir la conferència Barcelona i la Setmana Tràgica. El conferenciant va parlar dels motius històrics que van portar a l'esclat de la Setmana Tràgica a Barcelona i altres poblacions catalanes, i va fer especial incidència en la composició política del govern d'aleshores i en les circumstàncies socials de la Barcelona del 1909.

Descoberta d'una placa a l'oratori de Sant Felip Neri.

El dissabte 25 de juliol, a les dotze del migdia, es va descobrir una placa col·locada a la paret de l'església de l'Oratori de Sant Felip Neri. Aquest temple del barri de Gràcia està situat al carrer del Sol, número 25. El motiu d'aquest acte va ser fer palès i deixar constància dels actes ocorreguts durant la Setmana Tràgica en aquest església gracienca, que va ser cremada el dia 27 de juliol de 1909. El fet va inspirar a Joan Maragall l'article L'església cremada. L'acte va ser organitzat pel Taller d'Història de Gràcia, l'Oratori de Sant Felip Neri i el Districte de Gràcia.

Itinerari: la Setmana Tràgica al Poble-sec

El mateix dissabte 25 de juliol a les set de la tarda es va realitzar el primer dels sis itineraris previstos dins dels actes de commemoració de la Setmana Tràgica de Barcelona, a càrrec del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec. L'acte va comptar amb l'assistència d'una quarantena de persones. La passejada va tenir una durada de dues hores i els principals punts d'atenció van ser els edificis religiosos que van patir destrosses durant els successos de la Setmana Tràgica: convents, esglésies, escoles religioses, etc.

El guiatge dels membres del CERHISEC va ajudar a entendre als assistents el context històric i social del barri a principis del segle xx. L'èxit d'aquesta proposta fa pensar en una repetició de l'itinerari. Si algun col·lectiu estigués interessat a realitzar-lo, pot contactar amb els organitzadors a info@cerhisec.org.
Publicat a Notícies | 2 agost 2009
  Amb el suport de
Institut Ramon Muntaner Institut d'Estudis Catalans Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Diputació de Girona Diputació de Lleida Diputació de Tarragona Fundació Mútua Catalana

Aquest lloc envia galetes (cookies) al vostre navegador per recollir estadístiques d'ús i funcionar correctament. Si hi continueu navegant considerem que ho accepteu. Accepto | Més informació