IX Trobada d’Entitats i Associacions Culturals de les Comarques de la Diòcesi de Tortosa. Arquitectura i Organització Territorial Templera a les Terres de l’Ebre 

Fotografia: Salvador Carbó i Sabaté
El dissabte 24 de novembre va tenir lloc a Horta de Sant Joan la IX Trobada d’Entitats i Associacions Culturals de les Comarques de la Diòcesi de Tortosa, organitzada pel Museu Picasso d’Orta, el Centre de Documentació de l’Ecomuseu dels Ports, l’Institut Ramon Muntaner, el Museu de les Terres de l’Ebre i la Universitat Rovira i Virgili, amb el suport de la CCEPC, entre d’altres entitats.
Publicat a Notícies | 2 desembre 2012

‘Plecs d’història local’, núm. 147 


Aquest mes de novembre surt un nou número, el 147, dels Plecs d’història local, suplement d’història local de la revista L’Avenç, editat per l’Institut Ramon Muntaner i la CCEPC.

El número està dedicat a la premsa local històrica i conté un article de Jaume Guillamet, Francesc-Andreu Martínez i Arnau Company sobre la premsa comarcal; un estudi de cas de l’evolució històrica de la premsa a Girona i Figueres, a càrrec de Lluís Costa; i una aproximació a la premsa històrica vigatana de David Cao. A l’apartat de Patrimoni, Josep Fàbregas explica l’estat de la qüestió de la digitalització de la premsa històrica catalana en l’actualitat, per acabar amb els apartats habituals de ressenyes i novetats bibliogràfiques, agenda i noticiari.

Els pròxims dies trobareu la publicació, juntament amb l’edició en paper de la revista L’Avenç i en format digital, a l’adreça http://www.sre.urv.es/irmu/plecs/.
Publicat a Notícies | 4 novembre 2012

La mostra visita Martorell, Horta de Sant Joan i Calonge 

Després d’Ulldecona, on s’ha pogut veure fins al 4 de novembre, l’exposició “El món agrari a les terres de parla catalana” visitarà durant aquest mes les localitats següents:

—Martorell. Museu de l’Enrajolada. Fins al 19 de novembre. Acollida pel Centre d’Estudis Martorellencs.
—Horta de Sant Joan. Ecomuseu dels Ports. Del 5 de novembre al 2 de desembre. Acollida pel Centre de Documentació de l’Ecomuseu dels Ports.
—Calonge. Castell de Calonge. Del 20 de novembre al 9 de desembre. Acollida per l’Ateneu de Calonge.
Publicat a Projecte sobre el món agrari | 4 novembre 2012

VI Trobada d’Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme: Masies, Urbanisme i Poblament 

El passat 20 d’octubre tingué lloc al Centre Cultural Can Lleonart d’Alella la VI Trobada d’Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme, organitzada en aquesta ocasió pel Grup de Recerca Cerquem les Arrels, l’Arxiu Comarcal de Mataró, la CCEPC i l’Institut Ramon Muntaner, amb la col·laboració del Centre d’Estudis Argentonins, el Centre d’Estudis Vilassarencs, el Centre d’Estudis Sant Cebrià i el Grup d’Història del Casal de Mataró i amb el suport de l’Ajuntament d’Alella i del Consell Comarcal del Maresme.

La trobada d’enguany portava per títol “Masies, Urbanisme i Poblament al Maresme”, al voltant del qual s’hi van presentar tretze comunicacions d’estudiosos i centres d’estudis de la comarca, així com la ponència inaugural, “Llogaret, terme, parròquia. La consolidació d’un municipi baixmaresmenc al segle X”, a càrrec de Cerquem les Arrels. A banda d’aquesta ponència i de les comunicacions, també es dugué a terme una presentació de noves entitats de la comarca, una visita guiada pel centre d’Alella i un dinar de germanor.

Cal destacar la participació de 68 inscrits i una vuitantena d’assistents, fet que consolida aquesta activitat com una de les més importants dintre del calendari cultural del Maresme.
Publicat a Notícies | 4 novembre 2012

Trobada de Centres d’Estudis del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat 

El passat 6 d’octubre la CCEPC, l’Institut Ramon Muntaner i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya van organitzar la I Trobada de Centres d’Estudis del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat, que se celebrà al castell d’Escornalbou. La trobada consistí en la taula rodona “El paper de la recerca local: entre el món local i el món acadèmic”, amb la participació de Ramon Arnabat, Pere Ysàs i el Sr. Josep Fàbregas; la presentació de les entitats del territori, de les informacions d’interès de la CCEPC i l’IRMU i de l’anàlisi DAFO sobre el món dels centres d’estudis, i, finalment, la xerrada “Les revistes científiques dels centres d’estudis: sistemes d’avaluació i criteris de qualitat”, a càrrec de Pineda Vaquer. La trobada es complementà amb una visita guiada al castell d’Escornalbou i amb un dinar de germanor.

Aquesta primera trobada comptà amb la participació d’una cinquantena de membres de centres d’estudis de la demarcació, que posaren en comú les seves activitats i debateren sobre diferents aspectes de la tasca dels centres d’estudis en el territori.
Publicat a Notícies | 4 novembre 2012
  Amb el suport de
Institut Ramon Muntaner Institut d'Estudis Catalans Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Diputació de Girona Diputació de Lleida Diputació de Tarragona Fundació Mútua Catalana

Aquest lloc envia galetes (cookies) al vostre navegador per recollir estadístiques d'ús i funcionar correctament. Si hi continueu navegant considerem que ho accepteu. Accepto | Més informació