La mostra visita Martorell, Lleida i Ulldecona 

Durant els passats mesos d'agost i setembre, l'exposició ha estat programada a Castellfollit de Riubregós, a Cabra del Camp, a la Sénia, a Altafulla i a Gelida. Les programacions més properes són:

—Martorell. Museu de l'Enrajolada. Del 2 d'octubre al 19 de novembre. Acollida pel Centre d'Estudis Martorellencs.
—Lleida. Sala Gran de la Canonja de la Seu Vella. Del 24 de setembre al 7 d'octubre. Acollida pel Grup d'Estudis Hortariu de l'Ateneu Popular de Ponent.
—Ulldecona. Casa de Cultura. Del 8 d'octubre al 4 de novembre. Acollida pel Centre d'Estudis d'Ulldecona.
Publicat a Projecte sobre el món agrari | 30 setembre 2012

20è aniversari de la CCEPC 

Des de la Junta de Govern de la CCEPC no es volia deixar passar, tot i les dificultats econòmiques actuals, l'ocasió de celebrar que el dia 6 de juny d'ara fa vint anys, a la ciutat de Vic, 23 centres d'estudis van constituir la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana.

És per això que es va organitzar un senzill acte commemoratiu el divendres 22 de juny a la sala d'actes del Palau Marc, seu de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Es volia compartir aquesta celebració amb els centres d'estudis adherits, amb tots els membres de l'actual i de les anteriors juntes de govern i amb les persones, les entitats i les institucions que han col·laborat o han donat suport a la Coordinadora durant aquest vint anys, molt especialment amb l'equip humà de l'Institut Ramon Muntaner.
Publicat a Notícies | 8 juliol 2012

Adhesió del Centre d’Estudis de Subirats 

El Centre d’Estudis de Subirats (CESUB), fundat l’any 2011, ha formalitzat la seva adhesió a la Coordinadora. Els seus àmbits d’actuació són la recerca, la protecció i la divulgació del patrimoni històric, cultural, artístic i natural de Subirats. Les seves dades són aquestes:

Adreça: C/ de Ponent, 32. 08739 Sant Pau d’Ordal-Subirats (Alt Penedès)
A/e: cesubirats@gmail.com
Telèfon: 93 899 32 88
Contacte: Josep Mata
Lloc web: http://cesubirats.blogspot.com
Publicat a Notícies | 8 juliol 2012

La CCEPC i l’IRM es fan ressò de la crida dels centres de la Franja a adherir-se a la reclamació dels catalanoparlants de l’Aragó 

Davant l’esborrany de la nova Llei de llengües que promou el Govern d’Aragó i que no reconeix la denominació de llengua catalana i la denomina com a “aragonès propi de l’àrea oriental”, els centres d’estudis de la Franja, Institut d’Estudis del Baix Cinca, Associació Cultural del Matarranya i Centre d’Estudis Ribagorçans, aplegats en la Iniciativa Cultural de la Franja, han realitzat un manifest on “reclamen el reconeixement dels catalanoparlants a l’Aragó”.

Els centres d’estudis promotors del manifest, que es pot consultar en aquest enllaç, fan una crida a les associacions i centres d’estudis culturals i centres d’estudis locals i comarcals a adherir-s’hi en defensa de la unitat de la llengua catalana a l’Aragó.

Podeu enviar les vostres adhesions a l’Associació Cultural del Matarranya ( acmatarranya@gmail.com ), l’Institut d’Estudis del Baix Cinca ( iebc@iebc.cat ) i el Centre d’Estudis Ribagorçans ( ce.cerib@gmail.com ).
Publicat a Notícies | 8 juliol 2012

“Plecs d’història local”, núm. 146 

El núm. 146 dels Plecs d’història local, suplement d’història local de la revista L’Avenç, que editen conjuntament la CCEPC i l’IRMU, està dedicat a les catedrals com a element patrimonial, tal i com es pot veure a l’editorial, titulada “El món de les catedrals avui: Una perspectiva interdisciplinària”, l'autora de la qual és Victòria Almuni, del Centre d’Estudis Seniencs.

El dossier continua amb l’article “A la recerca del Temple d’August: Les intervencions arqueològiques a la catedral de Tarragona”, a càrrec de Josep Maria Macias (ICAC), Andreu Muñoz (Museu Bíblic Tarraconense) i Imma Teixell (Ajuntament de Tarragona), i amb les aportacions de Josep Alanyà, dels arxius Capitular i Diocesà de Tortosa (“Patrimoni cultural de l’Església a Catalunya: Les col·leccions d’art catedralícies i diocesanes”), i de Josep Lluís I Ginovart, de la URV (“La catedral: La construcció i conservació de la ciutat de Déu construïda pels homes”). El número es completa amb l’apartat de patrimoni, en què l’arquitecta Mercè Zazurca parla de la restauració de la catedral de Tortosa, i amb les habituals seccions de ressenyes, novetats bibliogràfiques i noticiari.

Us recordem que podeu trobar la versió digital d’aquest número i dels anteriors dels Plecs d’història local en aquest enllaç.
Publicat a Notícies | 8 juliol 2012
  Amb el suport de
Institut Ramon Muntaner Institut d'Estudis Catalans Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Diputació de Girona Diputació de Lleida Diputació de Tarragona Fundació Mútua Catalana

Aquest lloc envia galetes (cookies) al vostre navegador per recollir estadístiques d'ús i funcionar correctament. Si hi continueu navegant considerem que ho accepteu. Accepto | Més informació