“Plecs d’història local”, núm. 146 

El núm. 146 dels Plecs d’història local, suplement d’història local de la revista L’Avenç, que editen conjuntament la CCEPC i l’IRMU, està dedicat a les catedrals com a element patrimonial, tal i com es pot veure a l’editorial, titulada “El món de les catedrals avui: Una perspectiva interdisciplinària”, l'autora de la qual és Victòria Almuni, del Centre d’Estudis Seniencs.

El dossier continua amb l’article “A la recerca del Temple d’August: Les intervencions arqueològiques a la catedral de Tarragona”, a càrrec de Josep Maria Macias (ICAC), Andreu Muñoz (Museu Bíblic Tarraconense) i Imma Teixell (Ajuntament de Tarragona), i amb les aportacions de Josep Alanyà, dels arxius Capitular i Diocesà de Tortosa (“Patrimoni cultural de l’Església a Catalunya: Les col·leccions d’art catedralícies i diocesanes”), i de Josep Lluís I Ginovart, de la URV (“La catedral: La construcció i conservació de la ciutat de Déu construïda pels homes”). El número es completa amb l’apartat de patrimoni, en què l’arquitecta Mercè Zazurca parla de la restauració de la catedral de Tortosa, i amb les habituals seccions de ressenyes, novetats bibliogràfiques i noticiari.

Us recordem que podeu trobar la versió digital d’aquest número i dels anteriors dels Plecs d’història local en aquest enllaç.
Publicat a Notícies | 8 juliol 2012

V Trobada de Centres d’Estudis de les Comarques de Lleida 

Una quarantena de persones, en representació de nou centres d'estudis, van assistir el dissabte 30 de juny a la V Trobada de Centres d’Estudis de les Comarques de Lleida, celebrada a la sala nova de la Societat el Foment de Sant Martí de Maldà-Riucorb (l’Urgell).

La jornada, organitzada per la CCEPC, l’Institut Ramon Muntaner i el Grup de Recerques de les Terres de Ponent, va transcórrer segons el programa establert: presentació del projecte Hospitals, a càrrec de Joan Busqueta (UdL), informació sobre els projectes de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana i de l'Institut Ramon Muntaner i la presentació de projectes de l’any 2012 dels centres d'estudis de les comarques de Lleida. Va tancar la sessió la taula rodona “Present i futur digital: difusió i edició”, amb Lluís Foix, periodista, i Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters, que van compartir amb els assistents els seus posicionaments davant les possibilitats que ofereix l'entorn digital aplicat a la comunicació i a l'edició.

Després del dinar es va fer una visita guiada a Thafos. M, una necròpolis experimental, i a l’Espai Amenós, obra artística singular.

La VI Trobada de Centres d'Estudis de les Comarques de Lleida tindrà lloc el 2013 a Pont de Suert, comptant amb el Centre d'Estudis Ribagorçans com a amfitrions.
Publicat a Notícies | 8 juliol 2012

Nova versió del banc d’imatges del projecte sobre el món agrari 

Des del passat 25 de juny s’ha implementat una nova versió del banc d’imatges del projecte “El món agrari a les terres de parla catalana”, allotjada en el portal de la Memòria Digital de Catalunya, coordinat pel Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC).

Aquesta nova versió del banc d’imatges modernitza la interfície i la visualització de les imatges per part de l’usuari; incorpora eines web 2.0 (compartir, comentar, etiquetar, puntuar); suporta més col·leccions (i més grans); potencia la personalització i el branding institucional; facilita i millora l’exportació en altres formats (OAI-PMH, XML, Dublin Core Qualificat, etc.) i ofereix la consulta multidioma (català, castellà i anglès).

Podeu consultar aquesta nova versió del banc d’imatges en aquest enllaç.
Publicat a Projecte sobre el món agrari | 8 juliol 2012

Adhesió de Circare. Grup de Recerca Històrica 

Un nou centre d'estudis s'ha adherit a la CCEPC. Es tracta de Circare. Grup de Recerca Històrica, que té com a línies principals de recerca i divulgació la infància i la dona com a subjectes històrics. Aquestes són les seves dades:

Adreça: C/ de la Manxa, 4, soterrani, 3r 1a. 08032 Barcelona (el Barcelonès)
A/e: circare@hotmail.com
Tel.: 670 260 062
Persona de contacte: Elena Ràfols
Lloc web: http://www.infanciatuteladaenelfranquisme.cat
Publicat a Notícies | 3 juny 2012

La mostra sobre el món agrari, a la Pobla de Segur i l’Escala 

L’exposició “El món agrari a les terres de parla catalana”, produïda per la CCEPC, l’Institut Ramon Muntaner i la Fundació del Món Rural, continua la seva itinerància. Aquesta vegada una còpia anirà a la Pobla de Segur, on es podrà visitar del 9 al 24 de juny al Comú de Particulars (C/ de la Font, 17), gràcies a la col·laboració d’aquesta institució pallaresa. L'altra còpia té com a destinació el Museu de l'Anxova i de la Sal de l'Escala, on es podrà visitar a partir del dia 28 de juny.

A banda, us recordem que, fins al 17 de juny, podreu veure l’exposició a la Masia de Can Déu de Sabadell. En aquest cas l’entitat amfitriona és l’Obra Social “Unnim”.
Publicat a Projecte sobre el món agrari | 3 juny 2012
  Amb el suport de
Institut Ramon Muntaner Institut d'Estudis Catalans Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Diputació de Girona Diputació de Lleida Diputació de Tarragona Fundació Mútua Catalana

Aquest lloc envia galetes (cookies) al vostre navegador per recollir estadístiques d'ús i funcionar correctament. Si hi continueu navegant considerem que ho accepteu. Accepto | Més informació