Vila-rodona, Banyoles i Mollerussa acullen la mostra 

L’exposició al Centre Cívic La Marineta de Mollet del Vallès.
Les dues còpies de l’exposició continuen la seva itinerància pel territori. La segona còpia es pot veure aquest mes de novembre al Casal de Vila-rodona. La primera còpia ha viatjat des de Mollet del Vallès a Banyoles, on es podrà visitar a l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany fins al diumenge, 1 de desembre. Coincidint amb l’estada de l’exposició, el dia 19 de novembre, a les 7 de la tarda, es farà al recinte de fires de Sant Martirià de Banyoles una taula rodona sobre el tema “De l’empresa familiar agrària a l’agricultura i ramaderia de futur”.

L’exposició marxarà posteriorment cap a l’Espai Cultural Canals d’Urgell de Mollerussa, on es podrà visitar des del dia 2 fins al dia 17 de desembre.

Programació 2014

Aviat farem l’oferiment als centres d’estudis per programar l’exposició durant l’any 2014, tot i que aquesta vegada només en disposarem d’una còpia. Al final d’aquest 2013 l’exposició ja haurà visitat una seixantena de poblacions i el 2014 serà el quart any d’itinerància.
Publicat a Projecte sobre el món agrari | 17 novembre 2013

Nou número dels “Plecs d'història local”, dedicat a les fargues 

Ja ha sortit el núm. 151 dels Plecs d’història local, suplement d’història local de la revista L’Avenç editat per l’Institut Ramon Muntaner i la CCEPC, que en aquesta ocasió es dedica al món de les fargues.

L’editorial, a càrrec de Josep Maria Bosch Casadevall, col·laborador de l’Àrea de Recerca Històrica del Govern d’Andorra fa una mirada general sobre aquests elements preindustrials. Bosch també signa un article sobre les fargues amb trompes a Andorra. Marta Sancho i Planas, de la Universitat de Barcelona, és l’autora d’un article dedicat a l’origen i l’evolució de la producció de ferro a l’edat mitjana, mentre que Pep Pascual i Domènec, també de la UB, estudia una farga de coure de les Masies de Voltregà. L’apartat de patrimoni va a càrrec de Jordi Mascarella i Rovira, del Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, que analitza la farga Palau de Ripoll. Aquest número es complementa, com és habitual, amb els apartats de ressenyes i novetats bibliogràfiques i un noticiari.

Podeu accedir al text complet d’aquest i d’anteriors números dels Plecs d’història local fent clic aquí.
Publicat a Notícies | 17 novembre 2013

Congrés Obert – Cicle de conferències “1960-1980. Transicions i canvis a les terres de parla catalana” 

Durant el mes de novembre i fins a mitjan desembre es desenvolupa en diferents localitats el Congrés Obert, cicle de 22 conferències organitzat per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut Ramon Muntaner i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. Les conferències giren al voltant de les temàtiques tractades al congrés “1960-1980. Transicions i canvis a les terres de parla catalana”, celebrat a Barcelona i a Cornellà de Llobregat el novembre de 2011.

A continuació us oferim el programa, que podeu descarregar sencer, amb detall dels horaris i les adreces, fent clic aquí.
Publicat a Notícies | 17 novembre 2013

VII Trobada d'Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme 

El dissabte 26 d’octubre va tenir lloc al Museu Municipal de Nàutica del Masnou la VII Trobada d’Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme. Aquest any l’amfitrió ha estat l’Ajuntament del Masnou.

A l’acte d’obertura Rosa Almuzara i Enric Subiñà van fer un recordatori de Julià Lladó, un dels principals impulsors de les trobades, que ens va deixar el passat mes de maig.

La temàtica tractada durant la jornada ha estat “La Guerra de Successió i les seves conseqüències: el segle XVIII al Maresme”. La resposta a la crida de recerca col·lectiva ha estat molt bona i durant el matí es van donar a conèixer les tretze comunicacions presentades. Després va tenir lloc la conferència “La Guerra de Successió a Catalunya”, a càrrec d’Agustí Alcoberro, director del Museu d’Història de Catalunya.
Publicat a Notícies | 17 novembre 2013

Trobades Culturals Pirinenques: “El patrimoni festiu al Pirineu” 

El dissabte 26 d’octubre va tenir lloc a la Biblioteca Lambert Mata de Ripoll la 10a edició de les Trobades Culturals Pirinenques, organitzades pels centres d’estudis dels Pirineus i dedicades al patrimoni festiu al Pirineu.

Durant aquestes trobades una cinquantena d’assistents van seguir la presentació de més de vint comunicacions slbre aquest tema, en què s’analitzaren elements com les falles d’Isil, d’Andorra i de la Ribagorça, el cant de la Sibil·la a la Seu d’Urgell, la corrida de Sant Antoni de Puig-reig, els arlequins de Canillo, el ball de la Marratxa de Sant Julià de Lòria, els carnestoltes de Bellver de Cerdanya i d’Encamp, els trabucaires de Ripoll, la flama del Canigó i la fia-faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, entre d’altres.

Cal destacar la participació de Lluís Puig, president de l’Institut Ramon Muntaner i director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat de Catalunya, amb la ponència “Accions del Departament de Cultura amb el patrimoni festiu”.
Publicat a Notícies | 17 novembre 2013
  Amb el suport de
Institut Ramon Muntaner Institut d'Estudis Catalans Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Diputació de Girona Diputació de Lleida Diputació de Tarragona Fundació Mútua Catalana

Aquest lloc envia galetes (cookies) al vostre navegador per recollir estadístiques d'ús i funcionar correctament. Si hi continueu navegant considerem que ho accepteu. Accepto | Més informació