VII Trobada d'Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme 

El dissabte 26 d’octubre va tenir lloc al Museu Municipal de Nàutica del Masnou la VII Trobada d’Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme. Aquest any l’amfitrió ha estat l’Ajuntament del Masnou.

A l’acte d’obertura Rosa Almuzara i Enric Subiñà van fer un recordatori de Julià Lladó, un dels principals impulsors de les trobades, que ens va deixar el passat mes de maig.

La temàtica tractada durant la jornada ha estat “La Guerra de Successió i les seves conseqüències: el segle XVIII al Maresme”. La resposta a la crida de recerca col·lectiva ha estat molt bona i durant el matí es van donar a conèixer les tretze comunicacions presentades. Després va tenir lloc la conferència “La Guerra de Successió a Catalunya”, a càrrec d’Agustí Alcoberro, director del Museu d’Història de Catalunya.
Publicat a Notícies | 17 novembre 2013

Trobades Culturals Pirinenques: “El patrimoni festiu al Pirineu” 

El dissabte 26 d’octubre va tenir lloc a la Biblioteca Lambert Mata de Ripoll la 10a edició de les Trobades Culturals Pirinenques, organitzades pels centres d’estudis dels Pirineus i dedicades al patrimoni festiu al Pirineu.

Durant aquestes trobades una cinquantena d’assistents van seguir la presentació de més de vint comunicacions slbre aquest tema, en què s’analitzaren elements com les falles d’Isil, d’Andorra i de la Ribagorça, el cant de la Sibil·la a la Seu d’Urgell, la corrida de Sant Antoni de Puig-reig, els arlequins de Canillo, el ball de la Marratxa de Sant Julià de Lòria, els carnestoltes de Bellver de Cerdanya i d’Encamp, els trabucaires de Ripoll, la flama del Canigó i la fia-faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, entre d’altres.

Cal destacar la participació de Lluís Puig, president de l’Institut Ramon Muntaner i director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat de Catalunya, amb la ponència “Accions del Departament de Cultura amb el patrimoni festiu”.
Publicat a Notícies | 17 novembre 2013

La mostra, a Mollet, Banyoles, Tàrrega i Vila-rodona 

L’exposició a Sant Martí d’Empúries
Una còpia de l’exposició ha fet estada aquest estiu a Castelló d’Empúries i a Ripoll i ara es pot visitar al Centre Cívic La Marineta de Mollet del Vallès fins al final del mes d’octubre, quan viatjarà a Banyoles.

La segona còpia ha estat programada a Valls i a Sant Cugat del Vallès. En aquests moments i fins al dia 17 d’octubre es pot visitar al Casal de Cultura de Tàrrega. Durant el mes de novembre serà acollida a Vila-rodona.
Publicat a Projecte sobre el món agrari | 12 octubre 2013

Ampliació del termini per presentar comunicacions al IX Congrés de la CCEPC 

S’ha ampliat el termini per a la presentació de propostes de comunicació al congrés “Després de les Noves Plantes: canvis i continuïtats a les terres de parla catalana”, que tindrà lloc a Cervera els dies 21 i 22 de febrer de 2014. La nova data per a presentar el títol i un resum d’un màxim de mil caràcters és el dilluns 4 de novembre.

Us recordem que es podran presentar comunicacions a qualsevol dels quatre àmbits del congrés i que fins al 10 de gener de 2014 s’haurà de lliurar el text sencer de la comunicació (extensió màxima de trenta mil caràcters, notes incloses).
Publicat a Notícies | 12 octubre 2013

Els centres d’estudis del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat acorden reprendre la Roda d’Art i promoure recerques sobre els Fets de 1714 i la Mancomunitat 

Els grups de treball de la II Trobada de Centres d’Estudis del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat, que s’ha realitzat al llarg del 5 d’octubre en el marc del Monestir de Santes Creus, han arribat a bon port. Els grups han debatut sobre “Els fets de 1714”, “La Mancomunitat de Catalunya” i el projecte “Roda d’Art” i en cadascun d’ells han apuntat accions de futur.

Pel que fa al projecte “Roda d’Art”, els participants han decidit reprendre aquesta iniciativa dels primers anys noranta en què diferents centres d’estudi del Camp de Tarragona difonien la feina feta per artistes locals. Ara és vol fer el mateix però ampliant fronteres i arribant a les tres demarcacions. Així, cada any, un centre serà l’encarregat de proposar un artista i la seva obra serà itinerant pels centres participants. Aquests mateixos centres seran els encarregats de publicar conjuntament la guia de l’exposició i de proposar tallers didàctics al voltant de la mostra. L’artista escollit haurà de ser “preferentment jove, amb formació artística i que amb la seva obra faci aportacions interessants”. En aquest cas, segons els centres, “busquem obrir-nos a un nou públic tocant temes no tant relacionats amb la història”.
Publicat a Notícies | 12 octubre 2013
  Amb el suport de
Institut Ramon Muntaner Institut d'Estudis Catalans Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Diputació de Girona Diputació de Lleida Diputació de Tarragona Fundació Mútua Catalana

Aquest lloc envia galetes (cookies) al vostre navegador per recollir estadístiques d'ús i funcionar correctament. Si hi continueu navegant considerem que ho accepteu. Accepto | Més informació